ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО
В ДЕТСКА
ВЪЗРАСТ |
||
Затлъстяването
е едно от най-
честите
хранителни
разстройства
в детска
възраст в
редица
страни. Тя е
важен
рисков
фактор за
кардиологични
заболявания
в по- късна
възраст.
Превенцята
на
затлъстяването
се превръща
в
перспектива
на
общественото
здраве и се
възприема с
цялата
сериозност,
защото
отслабването
при
затлъстелите
деца е не
само скъпо
струващо, но
и рядко е
успешно.
Както
кратковременните
ползи от
кърменето
са добре
известни,
така и
дългосрочните
ползи след
две годишна
възраст, са
документирани.
Има
неопровержими
доказателства,
че
кърменето
намалява
риска от
затлъстяване
по време на
детството.
Това е
особено
важно в
контекста
на
нарастващите
нива на
затлъстяване
при децата и
възрастните.
Благоприятното
въздействие
на
кърменето
върху
рисковите
фактори за
сърдечно-
съдови
заболявания
и липидния
профил на
плазмата в
по- късна
възраст,
също са от
голяма
важност. Паследните
изследвания
дават важна
информация
относно
превенцията
на
затлъстяването
при децата и
възрастните.
Това
познание би
трябвало да
бъде
трансформирано
в конкретни
действия за
превенция
на
затлъстяването
като
дългосрочни
мерки сред
такива
общности,
които са
особено
застрашени.
С
настоящия
материал
ние
представяме
информация
за ролята на
кърменето в
борбата със
затлъстяването
по време на
детството.
Отговорът
до голяма
степен е
свързан с
повишаването
на
продължителността
на
кърменето.
Последните
изследвания
показват
връзката
между вида
хранене и
рискът от
затлъстяване
в ранна
възраст.
Дори, ако
кърменето
предпазва
само от
затлъстяване
по време на
детството, а
и в по- късна
възраст, то
това би бил
забележителен
резултат в
контекста
на
болестите,
свързани
със
затлъстяването
като диабет
от Тип 2. Това,
от което се
нуждаем, е да
насочим
усилията си
към
детската
възраст,
като
кърменето
оглавява
списъка на
необходимите
интервенции.
Избягването
на
изкуствените
храни в този
период е
изключително
важен
елемент от
тези усилия. Каква
роля играе
кърменето в
превенцията
на
затлъстяването? Възможно
е очевидно
предпазващият
ефект на
затлъстяването
от страна на
кърменето да
е свързан с
по- малкия
хранителен
прием и по-
малката
клоричност
на храната в
детството,
което е
изследвано
в редица
групи. Има
няколко
фактора,
които
трябва да се
вземат под
внимание: ·
Майчиното
мляко е
физиологичен
стандарт за
нормалния
растеж и
развитие на
детето.
Всички
бозайници
произвеждат
мляко и
всяко мляко
има
специфичен
състав, с
оглед на
съответните
хранителни
нужди на
малкото.
Хората са
създадени
да растат и
да се
развиват по
оппределен
начин. Употребата
на
изкуствени
храни в
детска
възраст е
навлязла от
две или три
поколения.
Все още
подлежат на
изследване
дългосрочните
ефекти от
тази
радикална
промяна в
детската
хранителна
диета и как
те се
отразяват
върху
здравето на
нашата
популация. ·
Нарушения
метаболизъм
в детска
възраст-
Установено
е, че приемът
на повече
калории в
детството
може да
принуди
матаболизма
на детето да
отговори с
увеличаване
на броя на
мастните
клетки,
които се
отлагат в
организма.
По такъв
начин в
бъдеще
допалнителни
мазнини
могат да
бъдат
отлагани в
повече от
обичайното
количество
клетки. ·
Майчиното
мляко е жива
течност-
невъзможно
е да се
имитира,
пълноценна
е, вкусна и
със
съответните
различия в
състава от
хранене до
хранене. ·
Програмиране
на липидния
състав-
Наскоро
открития
протеин в
кърмата
регулира
енергийния
баланс и
хормона
инсулин.
Количеството
прието
мляко не
може да бъде
регулирано
отвън или от
желанието
на
родителите „детето
да изяде
всичко в
чинията”.
Протеина в
кърмата има
за цел да
удовлетвори
нуждата от
точно
необходимото
за бебето
количество. ·
Кърменето
е процес на
взаимно
приспособяване
на майката и
детето-
хранителният
прием на
детето
варира
спрямо
индивидуалните
му нужди и
майката „доставя”
автоматично
толкова
мляко, от
колкото
детето се
нуждае,
давайки му
гърдата си.
Кърменото
дете се
саморегулира
и когато
започне да
приема
допълнителни
храни.
Майките на
кърмачетата
имат по-
спокойно
отношение
към
храненето
на техните
бебета,
когато
приемат
твърда
храна и като
резултат
децата им се
хранят
разнообразно
и са по-
високи и
жилави от
техните
изкуствено
хранени
връстници. ИЗВОДИ Резултатите
от
изследванията
подкрепят
факта, че при
децата,
които са
кърмени
рискът да
затлъстеят
е с една
трета по-
малък в
периода на
детството.
Също така е
установен
фактът, че
кърменето
може да бъде
използвано
за борба с
нарастващия
проблем на
детското
затлъстяване.
Подкрепата
на
кърменето, в
кампанията
срещу
затлъстяването,
е
съществена
и трябва да
бъде
разглеждана
като
изходна
точка в
дискусията
по проблема
с
наднорменото
тегло и
затлъстяването. Оптималното
кърмене
включва 6
месеца
изключително
кърмене за
първите 6
месеца от
живота и
адекватно
допълнително
хранене
след 6 месец с
продължаващо
кърмене до
две годинии
и след това.
Това, заедно
с
избягването
на
изкуственото
хранене, е
постижима
практика,
осигуряваща
подкрепа на
майката на
всички нива,
независимо
от дохода,
езиковите
бариери или
географската
ширина.
Кърменето
затова е
потенциално
полезно за
стратегиите,
целящи
превенция
на
затлъстяването
особено в
комбинация
с
подкрепата
на
кърменето и
другите
положителни
ефекти,
които
оказва то
върху
здравето и
развитието
на детето. Информацията
е
предоставена
от
ИБФАН и
Мрежа за
защита на
кърменето- BPN |
||