НАЗАД КЪМ ПРИРОДАТА!

 

По случай 25 годишнината от приемането на

Международния Кодекс

 за защита на детското здраве от СЗО.

Материалите са подготвени 

от  Мая Цоклинова

Да отведем децата си в естествения рай на България.

     Живеем във време, което напредването и модернизирането на света лишава нашите деца от възможността да водят здравословен начин на живот.

Имайки предвид, че децата са нашето бъдеще, ние – техните родители, сме длъжни да ги закриляме, да им осигуряване нужния им комфорт – здравословно хранене, грижа от наша страна, защита на правата им в обществото, обич и подкрепата.

Нездравословният начин на живот и не информираността на майките за вредите, които могат да се появят при ползването на заместителите за детското хранене, водят тежки последици, които причиняват физически и психически дискомфорт на децата. Както посочва Международния Кодекс за маркетинг на заместителите на кърма, много от проблемите, които се появяват в живота на детето, са следствие от използването на различни формули за хранене, комбинирани с употребата на шишето и биберона. Изследванията на Международния Кодекс показват, че бебетата са еднакви навсякъде и всички те се нуждаят от много защита през първите си няколко години. Здравословния начин на живот сред природата, сред любимите хора и най-вече кърменето – като единствен начин за хранене на детето доказват, че намаляване вероятността от хоспитализиране на детето, защитава бебетата от болести до 2 годишна възраст, включително намалява инфекциите на вътрешното ухо, диария, инфекции по горните и долните дихателни пътища, алергии и хриптене намалява риска от Синдрома на внезапна смърт на бебето (SIDS); повишава коефициента на интелигентност (IQ) с 8.3 пункта; предотвратява вероятността от неуспех на ваксините.

Ние сме длъжни и отговорни пред нашите деца, защото те са част от нас, от нашия свят, те са нашето бъдеще и настояще, нека се отнасяме към тях с нужната загриженост към тяхното здраве, с нужната им любов, за да бъдат щастливи, здрави и да цъфтят като цветя около нас.

Съществува начин да се дари на детето всичко това, благодарение на развиващите се в момента туристически места за отдих и почивка в пределите на страната ни.

През последните години Туризмът в България достигна високо ниво. Все по-голямо значение започна да се отдава на туристическите ресурси; природа рекреационни дадености, културни и исторически забележителности, възможност за практикуване на селски туризъм, което дава възможност за пречистването на духа и тялото, за завръщане към природосъобразния начин на живот.

Нашите деца са част от нас, те се нуждаят от нормална среда, в която да се изградят като личности.

Колко хубаво би било една сутрин, ставайки от детското креватче, детето да узнае, че ще ходи на излет с мама и тате.

Радостта в детските очи е неизмерна.

Първо трябва да стегне раничката си, да сложи всички необходими и любими играчки да вземе любимата си детска книжка и да отиде да помага на мама и тате.

Всичко е готово, палатката е в колата, напред към зелените поляни и осъществените детски мечти.

България е райско кътче. В нея има всичко – и високи, величествени планини и зелени низини и пенливо синьо море, златни равнини. Всеки край е уникален със своята природа с културното и историческото си наследство. Всяко местенце предлага отлични условия за отдих и туризъм.

Нека заедно да посетим няколко селища в Пазарджишка област. Това са Белово, Варвара и Цигов чарк.

Тези места предлагат отлични условия за развитието на селския и семейния туризъм. Селищата са разположени в живописна природа, въздухът е чист и лечебен, има възможности за практикуване на различни спортове.

Местностите са в близък досег с природата, далеч от шумния и забързан град, далеч от напрежението и механизирания живот. Това са райски кътчета, където човек може да се пречисти и да си почине и да се зареди с положителна енергия.

Нека да отидем до село Варвара. Как да стигнем до там???

В автомобил до Варвара.

    от магистрала Тракия – отклонението за Велинград (Виноградец, Карабунар, Злокучене, Септември)

    от главен път София/Кулата – отклонението при Симитли (Предела, Банско, Велинград)

    по първокласен път Пазарджик/Велинград (Звъничево, Братаница, Ветрен дол)

С автобус до Варвара

    от София в посока Велинград или Гоце Делчев

    от Пловдив в посока Велинград, Благоевград, Разлог

    от Пазарджик в посока Велинград (на всеки кръгъл час)

С влак до Варвара

    от гара Септември

    от гара Добринище (Банско, Велинград)

 

С какво впечатлява село Варвара?

Там, където започват Родопите и свършва Тракийската равнина.

Там, където Чепинска река излиза от пролома и се влива в Марица.

С прохладни летни нощи и топли зимни дни.

С горещи извори и студени кладенци.

Със зелени ливади и смокинови дървета.

С три хилядно население, пазещо заветите на минатото без да изостава от новото.

Село Варвара е кметството в Община Септември, Пазарджишка област и е важен ж.п. възел на линията София-Пловдив.

Селото се състои от две части горна, по старата, наричана просто Варвара, разположена в полите на Родопите, на северния склон на Алабак и долна, възникнала след построяването на ж.п. линията Пазарджик-Лъджене, сега част от Велинградм разположена в Тракийската равнина в долината на Чепинската река и наричана гара Варвара.

Според преброяването през 2001 година населението на Варвара в 2870 души, от които 18 до 65 години са 1865 и 88% от тях са със средно, средно-специално и висше образование. Основен поминък на населението са селското стопанство, услугите, строителството. Обработваемата земя на селото е в Тракийската равнина в долината на Чепинската река.

Природата и климатът съчетават предимството на планината и равнината и са много добра предпоставка за развитие на селския туризъм.

Населението в запазило наследството от миналото, Кукерските празници на Нова Година, Честването на Гергьовден, но се стреми и да не изостава от новото, през 2004 г, над 35 домакинства от 500 имат достъп до Интернет. Наличен е и високо скоростен достъп до Интернет ресурсите от обществените места. Повече от 75% от младите хора ползват достъп до Мрежата поне два пъти седмично.

Варвара предлага плаж в планината.

Вместо на пясък пазарджиклии правят тен край минерални басейни.

Около изкуствените езера е прохладно и по-евтино.

С един куршум – два заека. Това е философията на повечето семейства от Пазарджик и околностите, които все още мислят как да прекарат летните си отпуски. „Как да отидем на море, като само за бензин ще трябва половин заплата. С тези пари най-много да изкараме един уикенд“, споделя Петър Николов. Той и съпругата му успели да заделят скромна сума от учителските заплати, Двамата обаче седнали да пресмятат и се оказало, че много по-изгодно е всеки ден да ходят до някои от многобройните минерални плажове в района. Затова Петър е решил да стегне Фиата, колкото да може да стигне до Варвара, Брацигово или Велинград.

Варварският минерален плаж е вече пренаселен, а освен пазарджиклии тук идват и много отпускари от Пловдив и София. Мястото е на петнадесетина километра от Пазарджик, където започва дефилето за Велинград. Тревата е окосена до дъно, а алеите между басейните блестят от чистота. Паркингът е широк и удобен, има съблекални, барбекю, сладоледен бар, малък и голям басейн. През тази година модерните бунгала станаха тринадесет, те са с по четири легла и са предпочитани за фамилен отдих. Новите са на два етажа с кокетни веранди. През летния сезон стаичките се резервират седмица по-рано. Между бунгалата във формата на бъбрек е разположен и третият басейн.

Жегата не измъчва почиващите, защото от дефилето постоянно подухва свеж ветрец. По обяд все пак жаждата надделява и гостите на плажа сядат до ресторанта, който се пълни още привечер. Тук гостуват много музиканти, като наскоро Виевската група събра близо 300 свои почитатели. В малките часове се развихрят и денс партита. Гостите, които пътуват от по-далеч, предпочитат да нощуват във Варвара. Ако няма места в бунгалата, те могат да отпуснат в Радовата къща или в Родопското ханче.

Когато плажът е пренаселен, прииждащите с автомобили летовници продължават за Велинград.

О Варвара до ...???

Местоположението на Варвара ви дава възможност да посетите в близост интересни забележителности и места за отдих, както и да повдигнете своя тонус като направите преход сред чудесната природа.

Близо до Варвара може да посетите:

    Средновековната крепост Цепина – 1 час с автомобил и 4 часа пеша от гара Цепина по маркирана пътека

    Велинград, Банско и Добринище – като се доверите на романтиката на дековилния влак и се насладите на досега с природата

    Минерален плаж Белово – 10 минути с кола

    Ваканционно селище Костенец – на 30 минути с кола

    Панагюрище – 1 час път с кола

    Пазарджик – 20 минути с кола

    Пловдив – 50 минути с кола

    Бачковски манастир – 1 час и 30 минути с кола

Друг обект, заслужаващ внимание, в който може да намерите покой за духа и тялото, това е Целогодишен курорт Цигов Чарк.Курортен комплекс Цигов Чарк се намира на 8 километра от Батак и на 24 километра източно от Велинград, на брега на язовир Батак п пътя между двата градаКурортът е разположен в обширната открита местност със средна надморска височина 900-1100 метра и предлага отлични възможности за туризъм както през лятото, така и през зимата.Уникалното разположение на курорта на брега на живописния язовир Батак и близостта до ридовете на родопския връх Голяма Сютка (2186м) предлага отлични възможности за риболовен туризъм и еко маршрути през лятото.През зимата работи новата ски писта „Цигов Чарк“, която е отлична възможност за практикуване на ски спорт далеч от скъпите и луксозни курорти.В околността са разположени множество хижи и хотели, където можете да отседнете сред красотата и кристално чистия въздух на Родопите.През лятото брега на язовир Батак в привлекателно място за любителите на къмпинговите летувания, защото можете да разположите каравана или палатка в обозначените местности.

Ето няколко предложение за приятно прекарване на вас и вашето дете, сред спокойствието и уюта на Цигов Чарк.

ММСЦ -  Цигов Чарк

Намира се на 500 м от язовир Батак, сред вековните гори на Родопите, на височина 1150 м над морското равнище. Комплексът предлага отлични възможности за организиране на зелени училища, детски ваканционни лагери, семеен отдих, семинари и бизнес срещи. Обектът работи целогодишно. Разположен е на 5 етажа, с общо 201 легла. Има 4 единични, 35 двойни, 35 тройни, 18 други, 4 апартамента. Разполага с дискотека, дневен бар, кафе-сладкарница, магазини, механа, ресторант, ресторант-градина. Стоите са оборудвани SAT TV, вана, радио, самостоятелен санитарен възел, телефон, тераса, хладилник. В комплекса има: билярд, гараж, домашни любимци, закрит басейн, зала за тихи игри, информация, конферентна зала, локално парно, лятна градина, медицински център, паркинг, салон с TV, сейф на рецепция, телефон в хотела, фитнес център. Предлаганите услуги са: детска площадка, наем спортни уреди, обменно бюро, пране и химическо чистене, риболов, ски  гардероб, спортна площадка, тенис корт, тенис маса, трансфери. В близост има: автобусна спирка, магазини, обществен плаж, поща, речна морска гара, ски писта с влек, такси стоянка.

Почивен дом ВМИ

Обектът работи целогодишно. Има общо 900 легла, с 30 тройни стаи. Има дневен бар, а стоите разполагат със самостоятелен санитарен възел.

Да хвърлим поглед към още едно китно местенце, предлагащо своите отлични условия за почивка и отмора – Белово.Разположено в подножието на три планини, Белово, предлага своя минерален плаж, с лечебни свойства. На 30 км от Пазарджик, в посока София, може да посетите град, в който ще усетите спокойствие и уют и ще изкарате една ефективна почивка, сред красотата на планината. Тук може да отседнете в Мотел „Топла вода“, намиращ се на 2 км след Белово по пътя за Пазарджик. Работи от януари до декември. Разполага се 10 легла, 5 двойни стаи. Има коктейл бар, ресторант, ресторант-градина, в стаите има самостоятелен санитарен възел. В комплекса: домашни любимци, информация, лятна градина, открит басейн, паркинг, салон с TV, собствен плаж, телефон в хотела. В близост има: автобусна спирка, ж.п. гара, магазин, обществен плаж, поща, такси стоянка. Предлага възможност за алтернативен туризъм.